sâmbătă, 18 decembrie 2010

Cateva ganduri de iarna..

    Se pare ca inca un an ia sfarsit. Trecerea implacabila a timpului lasa adanci amprente asupra vietii noastre si uneori nici nu ne dam seama. Sfarsitul anului aduce, de cele mai multe ori, familiile laolalta, in special datorita sarbatorilor care isi fac aparitia: Craciunul si Anul Nou. E momentul in care te asezi la masa cu cei dragi. E momentul in care ar trebui sa iti dai seama cat de fericit esti ca ai pe cineva cu care poti sa vorbesti, cu care poti sa imparti totul, ai pe cineva care te iubeste si vezi asta pe chipul celor care iti sunt alaturi. Sarbatorile de iarna aduc fericire si implinire, dar pentru unii inseamna si  clipe de tristete. O persoana draga lipseste de la masa de Craciun, o lacrima de regret cade, o rana ramane in suflet, ceva nu e cum ar trebui sa fie. Viata nu e cum ar trebui sa fie.
    Cu toate acestea, spiritul Craciunului nu se lasa asteptat si vrei nu vrei, isi face intrarea si in viata ta, la foc de soba, langa palpaitul flacarilor din semineu, sub brad, pe masa cu drag pregatita. Simti si vezi asta peste tot. Nu poti scapa de acest virus al Craciunului..si chiar daca nu te prinde si pe tine, cu siguranta il vei simti trecand pe langa tine: in oras-prin intermediul luminitelor, in magazine-datorita decoratiilor si a Mosilor atarnati de candelabre, afara-nelipsita ninsoare, la tv-ultimele stiri despre reduceri si despre febra cumparaturilor care ating cote inimaginabile inainte de sarbatori si in jurul tau-absolut toata lumea vorbeste despre meniul din ziua de Craciun, despre dificultatea in a alege cadoul perfect pentru persoana iubita, despre cozile de la supermarket-uri si despre bucuria de a lua masa impreuna cu copilul care ti-a venit de la facultate.
    Cum ziceam, haosul parca domneste in oras inainte de sarbatori. De fapt, toata luna decembrie poate fi caracterizata prin agitatie: Ziua Nationala, Mos Nicolae, Ajunul, Craciunul, Anul Nou, deci portofelul ar trebui sa fie destul de bine aprovizionat ca sa poti face tuturor acestor provocari.
    Sunt cateva cuvinte-cheie care te fac sa te gandesti la iarna si la Craciun in mod special. Nu inteleg mereu de ce au fost alese aceste elemente pentru a crea campul lexical al "Craciunului", dar se pare ca asa e traditia si daca intrebi pe cineva care e motivul pentru aceasta insiruire de cuvinte, sigur nu va sti sa iti raspunda decat cu un "mereu a fost asa". Nici macar bunicii, cei care stiu totul de obicei, nu stiu sa iti raspunda la aceasta intrebare simpla si cu siguranta te vor plimba prin istorie si religie, astfel incat sa nu mai vii cu astfel de intrebari. Cuvinte ca vin fiert, scortisoara, brad, rosu, globuri, luminite, fulgi de zapada, sanie, cadouri, vasc se gasesc pe buzele tuturor in aceaste perioada.
    Ca sarbatoare, Craciunul e catalogat ca una dintre cele mai frumoase "evenimente" la care "participa" intreaga familie, plus rude, prieteni, apropiati, un  intreg "clan" de oameni fericiti sa ciocneasca un pahar de vin si sa ofere un zambet celui de langa el. Nu mai pomenesc de cadouri, care, dupa mine, reprezinta scopul principal pentru care exista brad in casa. Nu imi imaginez cum ar fi un brad, in seara de Ajun, fara acele cutii de cadouri.. Bine ca exista Craciun, bine ca exista brad, Thank God it's Christmas;)
I wish you all: Merry Christmas!
Joyeux Noel!
Buon Natale!
Craciun fericit:)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu