joi, 23 decembrie 2010

Un drum al inceputului:)




    E tarziu.. Bine, poate nu chiar atat de tarziu; putin trecut de miezul noptii. Oboseala se impune, corpul s-ar lasa doborat, dar psihicul e agitat. In linistea mormantala a noptii, se aud, in cealalta parte a orasului, artificii. Sa fie o nunta? Sa fie un alt fel de petrecere? Orice ar fi, cineva celebreaza. Cineva se bucura de aceste momente, probabil cu un pahar de sampanie in mana si cu un zambet in coltul gurii. Cineva lupta impotriva frigului pentru cateva momente de placere, pentru a asista la splendoarea care se intinde pe inaltul cerului. O strangere ferma in brate si noapte devine mai placuta. Frigul e ignorat cu un zambet cald.
    Aceasta atmosfera seamana foarte mult cu una pe care o vom resimti cu totii in cateva zile. Cateva zile pana cand vom fi din nou martorii trecerii unui an si vom participa la intampinarea celui nou. Acest eveniment, sarbatorit de toti pamantenii cam in acelasi timp, sugereaza un nou inceput; un nou drum sta in fata noastra,  asteptand, ca la cumpana dintre ani, sa luam cheia si sa deschidem portita spre acea poteca pe care vom pasi timp de 365 de zile. Fiecare are propriul sau drum, presarat cu ghimpi, aromat de mireasma petalelor de trandafir, indulcit cu mierea fericirii, care, in unele momente este si contagioasa. Acest drum poate fi terenul de lupta al anotimpurilor. Aceste anotimpuri semnificand razboaiele tumultoase duse cu propria persoana sau de ce nu, semnificand acele momente de primavara, cand si corpul se lasa purtat de adierea calda a zilelor ce infrumuseteaza viata. O petala de trandafir cazuta nu denota uitarea, o frunza de copac in bataia vantului nu accentueaza melancolia sufletului, ci mai degraba impune firului existential o alta metoda de abordare a vietii.
    Dar cum intampinam noi acest drum? Si care este cheia? La fel ca majoritatea evenimentelor de rang mondial,  in data  de 31 decembire incepe sa se vorbeasca despre superstitii: culori purtate pentru a atrage norocul, anumite mancaruri pentru a usura "drumul" vietii, bani in buzunare, pahare sparte pentru a "distruge" toate necazurile s.a.m.d. Desi nu recunoastem, aceste superstitii ne influenteaza foarte mult noaptea dintre ani. Dar conteaza oare aceste superstitii? Sunt vorbe din batrani si mereu s-a pus mare accent pe intelepciunea celor mai in varsta, dar nu e momentul sa se ajunga la exagerare, la o anumita lista de superstitii pe care trebuie sa la indeplinesti in noapte dintre ani. Parerea mea este ca, pe langa aceste zicatori, cel mai important este sa zambesti si sa intampini noul an si noul drum cu sufletul incarcat de multumire si optimism. Un zambet la cumpana dintre ani aduce mult mai multa fericire si pace in suflet decat orice superstitie auzita la tv.
    Cheia acestui mare inceput nu trebuie cautata. Nu trebuie platita, nu trebuie inventata. Aceasta se afla chiar in mana ta...sau mai bine zis, cheia este vointa, este optimismul cu care tu esti pregatit sa infrunti o serie de 365 de provocari, pe putin.
    Majoritatea oamenilor din ziua de azi cauta mereu un vinovat pentru drumul pe care se afla. Ei se plang de prea multe furtuni in viata lor si de prea putin soare care sa-i calauzeasca. Se spune ca nu trebuie sa cautam vinovatul, ci sa gasim solutia..sau altfel spus, trebuie schimbat modul de interpretare: in loc sa suferim din cauza furtunilor, mai bine sa profitam de acele zile cu soare, chiar daca sunt putine si sa incercam sa aducem soarele, indepartand norii din sfera noastra.
    Este foarte important ca la cumpana dintre ani, fiecare persoana sa isi pregateasca cheia - sa se pregateasca psihic cu cele mai bune ganduri, sa lase deoparte grijile si sa savureze acel pahar de sampanie cu persoana iubita, in timp ce artificiile se iau la intrecere si danseaza pe  bolta cereasca, luminand fetele tuturor, indemnand ca acel nou drum sa fie la fel de colorat, de puternic, asurzitor si impunator ca fondul acestor "creaturi celeste".
    Traiectoria drumului oricum poate fi schimbata, in decursul celor 365 de zile, dar este foarte important inceputul. Inceputul drumului semnaleaza si prezice seria de evenimente ce se vor desfasura pe parcursul anului nou venit. Aceste evenimente se succed, la fel ca momentele actiunii dintr-un roman bine structurat, si rar lasa loc unor interveniri.
    Astfel doar tu poti sa hotarasti de cate furtuni sau zile insorite vei avea parte pentru urmatoarele zile si chiar daca apare imprevizibilul, acesta mereu poate fi obligat sa abdice in favoarea unui optimism si a unei vointe bine determinate:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu